فهرست مطالب

تحقیقات اقتصاد کشاورزی - سال یکم شماره 4 (زمستان 1388)

مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی
سال یکم شماره 4 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/12/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • لیلا پیر حیاتی، حسین راغفر، محمدحسن فطرس صفحه 1

    تجارت خارجی از موضوع های مهمی است که از اهمیتی ویژه در اقتصاد هر کشور برخوردار بوده است. در مورد اثر گسترش تجارت خارجی بر فقر، در کشورهای در حال توسعه اختلاف نظر وجود دارد. این مطالعه، به بررسی تجربی این مسئله در ایران با استفاده از روش هم جمعی جوهانسون- جولیوس و آزمون تصحیح خطای برداری می پردازد. در انجام محاسبات از نرم افزارEviews بهره گرفته شده است. داده های مورد نیاز این مطالعه به صورت سری زمانی و از بانک مرکزی، مرکز آمار ایران، اداره ی گمرک، موسسه ی پژوهش های برنامه ریزی اقتصاد کشاورزی و سایر سازمان های مرتبط جمع آوری شده است. داده ها مربوط به دوره ی زمانی 1386-1363 می باشند. نتیجه ی برآورد مدل نشان می دهد که بین تجارت و فقر رابطه ای مثبت وجود دارد، بنابراین، با افزایش تجارت در دوره ی مورد مطالعه فقر افزایش یافته است. هم چنین، با بررسی اثر رابطه ی هزینه ی تولید محصولات کشاورزی با فقر نتیجه گرفته شد که تاثیر آن بر فقر تقریبا چهار برابر بیش تر از تجارت است. بر این اساس بر کاهش هزینه ی تولید محصولات کشاورزی و کنترل نرخ تورم به عنوان عامل های موثر بر کاهش فقر تاکید شده است.

    کلیدواژگان: تجارت خارجی، فقر، تولید ناخالص داخلی، هزینه ی تولید محصولات کشاورزی
  • نور محمد آبیار، معصومه عسکری صفحه 13

    در این مقاله با استفاده از روش هزینه ی منابع داخلی، مزیت نسبی استان گلستان در تولید نباتات صنعتی شامل پنبه، کلزا و سویا مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج، استان گلستان در تولید پنبه ی دیم و کلزا آبی دارای مزیت نسبی، اما در تولید سویا آبی فاقد مزیت نسبی بوده و در تولید سویا دیم، کلزا دیم و پنبه ی آبی در نقطه ی سر به سر مزیت نسبی عمل می کند. بر اساس نتایج تحلیل حساسیت، مزیت استان گلستان در تولید پنبه ی دیم و کلزا آبی پایدار نبوده و شکننده است و کاهش اندک عملکرد در واحد سطح و قیمت جهانی آن ها می تواند این مزیت را از اقتصاد کشاورزی استان سلب نماید، هم چنین حساسیت عدم مزیت نسبی تولید سویا آبی اندک است. این بدان معناست که دستیابی به مزیت نسبی در تولید سویا آبی مستلزم افزایش شایان توجه عملکرد و یا قیمت جهانی آن خواهد بود.

    کلیدواژگان: مزیت نسبی، استان گلستان، نباتات صنعتی، هزینه ی منابع داخلی
  • هانیه اردی بازار، رضا مقدسی صفحه 27

    این پژوهش به بررسی و شناخت منابع نوسان شکاف قیمت گوشت گوساله و ماکیان می پردازد. برای این منظور از داده های سالانه ی (86-1380) مربوط به محصولات منتخب استفاده شده است. روش بکار رفته بر پایه ی مدل شناخت منابع نوسان لیفرت طراحی شده است که از قیمت های تجاری (قیمت داخلی و قیمت جهانی) به همراه نرخ ارز و نرخ های تعرفه ی وارداتی استفاده می کند. نتایج بدست آمده بیانگر آن است که در بازار گوشت گوساله طی سال های 82-1380 و 86-1384 تغییرات نرخ تعرفه و طی سال های 84-1382 قیمت های جهانی بیش ترین سهم را در نوسان شکاف قیمت داشته است. هم چنین در بازار گوشت ماکیان قیمت های جهانی طی سال های 85-1380 و نرخ تعرفه ی طی سال های 83-1382 و 86 -1385 این نقش را به عهده داشته اند. عامل مهم دیگر بر نوسان های شکاف قیمت، انتقال ناقص تغییرات قیمت های تجاری است که این انتقال عمدتا نه به خاطر سیاست گذاری بلکه به خاطر زیر ساخت توسعه نیافته بازار می باشد. نتایج بدست آمده حاکی از آنست که مهم ترین منابع نوسان در شکاف قیمت ها، قیمت های جهانی و نرخ های تعرفه می باشند.

    کلیدواژگان: قیمت تولیدکننده داخلی، قیمت جهانی، نرخ ارز، نرخ تعرفه، نوسان، شکاف قیمت
  • حامد رفیعی، مرتضی زنگنه، غلامرضا پیکانی صفحه 45

    با استفاده از شاخص بهره وری مالم کوییست و به کمک روش تحلیل پوششی داده ها، رشد بهره وری کل عوامل تولید در زراعت ذرت ایران در طی یک دوره ی 7 ساله (86-1380) محاسبه شد. با تجزیه ی این شاخص به دو اثر تغییر در کارایی فنی و رشد تکنولوژیکی، چگونگی تغییر این شاخص و دلایل آن مورد بررسی قرار گرفت. داده های مورد نیاز از منابع آماری وزارت جهاد کشاورزی گردآوری شد. نتایج نشان داد که میانگین رشد سالانه ی بهره وری کل عوامل تولید در زراعت ذرت در کل دوره ی مورد مطالعه منفی (5/4 درصد) است. این رقم در استان های گوناگون متفاوت است. بالاترین رشد سالیانه در استان فارس (5/18 درصد) مشاهده شد، در حالی که استان های خوزستان، قزوین، کرمان و کرمانشاه از رشد منفی برخوردار بوده اند. مقایسه ی سهم هر یک از اثرهای شاخص مالم کوییست نشان داد که در تغییر بهره وری کل عوامل تولید سهم کارایی فنی بیش تر بوده است. با توجه به تفاوت قابل ملاحظه در رشد بهره وری در استان های گوناگون، در هرگونه برنامه ریزی برای بهبود وضعیت بهره وری ذرت، بایستی شرایط منطقه ای مورد توجه قرار گرفته و بر مبنای آن برای افزایش بهره وری عوامل تولید، چاره اندیشی شود.

    کلیدواژگان: بهره وری کل عوامل تولید، شاخص مالم کوییست، ذرت، تحلیل پوششی داده ها، ایران
  • سید نعمت الله موسوی، اردوان خالویی، ذکریا فرج زاده صفحه 61

    تولید ذرت در محور اقتصادی کشاورزی استان فارس اهمیت زیادی داشته و هر گونه نوسان در تولید ذرت بر سطح رفاه خانوار تاثیر می گذارد. نهاده های شیمیایی در افزایش تولید محصولات کشاورزی و بویژه ذرت اهمیت زیادی دارند. با توجه به لزوم استفاده ی بهینه از این نهاده ها در فرایند تولید، به منظور کاهش هزینه های تولید کشاورزان و همچنین صرفه جویی در یارانه ی پرداختی به کود، این پژوهش با هدف تحلیل اثرات رفاهی حذف یارانه ی نهاده ی کود شیمیایی در فرایند تولید محصول ذرت در استان فارس انجام شد. برای رسیدن به هدف های این پژوهش از داده های مقطعی بهره برداران منتخب استان فارس در سال زراعی 88-1378 استفاده و تابع سود، تابع تقاضای نهاده ها و تابع تولید این محصول برآورد و تجزیه و تحلیل گردید. نتایج نشان داد که در سطح استان فارس حذف یارانه ی کود شیمیایی به دلیل نبود حساسیت تقاضای کود شیمیایی نسبت به تغییرات قیمت آن، منجر به افزایش هزینه های تولید و کاهش سودآوری به ترتیب به اندازه ی حدود 88/24 و 55/15 درصد شده است، بنابراین توصیه می شود که سیاست های قیمتی راهکار کافی جهت بهینه نمودن میزان مصرف این نهاده نبوده و باید سیاست های مکمل و جبرانی به همراه سیاست های قیمتی در رابطه با نهاده ی یاد شده اعمال شود.

    کلیدواژگان: اثرات رفاهی، یارانه ی کود شیمیایی، ذرت، استان فارس
  • محمدرضا پاکروان، حسین مهرابی بشرآبادی، علیرضا شکیبایی صفحه 77

    بررسی کارایی محصولات کشاورزی عاملی بسیار مهم و تاثیر گذار در افزایش تولید و عملکرد آن ها، بدون نیاز به هزینه ی اضافی می باشد. در این مطالعه، انواع کارایی فنی، اقتصادی، تخصیصی و مقیاس برای تولید کنندگان کلزای شهرستان ساری محاسبه شد. همچنین میزان بهینه ی نهاده ها برای دست یابی به بیشینه ی کارایی در تولید این محصول بررسی گردید. این پژوهش بر مبنای تحلیل پوششی داده ها بوده و آمار و داده ها از راه تکمیل 161 پرسشنامه در سال زارعی 88-1387جمع آوری شده است. نتایج نشان می دهد که میانگین کارایی های فنی، تخصیصی، اقتصادی و مقیاس بهره برداران کلزا در منطقه به ترتیب 7/80، 58، 5/46 و 77/13 درصد است. همچنین، بیش ترین میزان استفاده ی نابهینه از نهاده ها مربوط به سموم با 39/49 درصد ناکارایی در استفاده از این نهاده می باشد. کم ترین میزان ناکارایی در تخصیص منابع برای تولید کلزا نیز مربوط به نهاده های بذر و ماشین آلات می باشد، لذا بر حسب نتایج بدست آمده، با اجرای برنامه های افزایش کارایی تخصیصی کشاورزان، مانند برگزاری کلاس های ترویجی و آموزش های لازم در راستای استفاده ی درست از نهاده ها می توان تولید را افزایش و هزینه را کاهش داد.

    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، شهرستان ساری، کارایی، کلزا
  • عبدالکریم اسماعیلی صفحه 93
    در سال های اخیر، بخش عمده ای از یارانه ی صادراتی با عنوان جوایز صادراتی پرداخت شده، اما در رابطه با تاثیر این جوایز بر الگوی صادرات محصولات کشاورزی مطالعه ای انجام نشده است. این پژوهش به بررسی تاثیر جوایز صادراتی بر الگوی صادرات محصولات کشاورزی پرداخته شده است. در این راستا محصولات کشاورزی به سه دسته با نسبت های گوناگون جوایز صادراتی طبقه بندی و اثر جوایز صادراتی بر الگوی صادرات محصولات یاد شده طی هفت سال پیش و هفت سال بعد (1374-1387) از اجرای سیاست جایزه ی صادراتی مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی تاثیر جوایز پرداخت شده بر الگوی تجارت محصولات کشاورزی، محصولات 24 گانه ی بخش کشاورزی به سه گروه تقسیم شدند. گروه نخست شامل محصولات و زمانی بود که جایزه پرداخت نمی شد. گروه دوم یارانه 5/1 درصد و کم تر و در نهایت گروه سوم بیش از 5/1 درصد یارانه دریافت می کرده اند. نتیجه ی تجزیه و تحلیل واریانس چندگانه نشان داد که بین گروه اول و دوم (عدم دریافت جایزه و جایزه کم تر از 5/1 درصد) تفاوت معنی داری وجود ندارد، اما بین گروه سوم (دریافت کنندگان یارانه بیش از 5/1 درصد) با گروه اول و دوم از نظر آماری اختلاف معنی داری وجود دارد. به بیان دیگر، برای تاثیر گذاری جوایز صادراتی لازم است مقدار جوایز از یک حد آستانه بالاتر باشد.
    کلیدواژگان: یارانه ی صادراتی، الگوی تجارت، صادرات محصولات کشاورزی
  • لیلا یزدان شناس، زوار پرمه، زهرا آقاجانی صفحه 107

    در این مقاله نقش افزایش نرخ تعرفه ی گوشت مرغ و گوساله بر قیمت داخلی آن ها مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا از مدل انتقال و در قالب پانل دیتا، برای گوشت گوساله دوره ی زمانی 87-1369 و برای گوشت مرغ دوره ی زمانی 85-1371 در نظر گرفته شده است. نتایج نشان می دهد که با افزایش نرخ تعرفه ی گوشت مرغ و گوساله از 4 به 90 درصد، قیمت مصرف کننده ی این کالاها به ترتیب 39/11 و 37/27 درصد افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: تعرفه، گوشت مرغ، گوشت گوساله، مدل انتقال، پانل دیتا
  • سید صفدر حسینی، زینب سرایی شاد صفحه 125

    آبزیان به عنوان یک منبع مفید غذایی تامین کننده ی پروتئین مصرفی مردم بوده و استان فارس از نظر توسعه ی آبزی پروری دارای اهمیت است. با توجه به اهمیت انتقال قیمت در سطوح گوناگون بازار و ارتباط میان انتقال قیمت از سطح مزرعه به خرده فروش با کارایی نظام بازاریابی، همگرایی قیمت ها با روش دو مرحله ای انگل -گرنجر در این مطالعه بررسی شده است. نتایج نشان داد که قیمت ها در طول زمان با هم ارتباط داشته و به سمت تعادل بلندمدت می روند در این مطالعه با استفاده از داده های هفتگی سال های 1385 تا 1387 آزمون انتقال قیمت از سطح مزرعه به سطح خرده فروش با استفاده از مدل تصحیح خطای نامتقارن وان- کرامون انجام شد. آزمون علیت گرنجری هسیائو، رابطه ی یک سویه ای از قیمت های سر مزرعه به سمت قیمت های خرده فروشی را نشان داد. نتایج بدست آمده از برآورد الگوی انتقال قیمت، انتقال نامتقارن قیمت را در کوتاه مدت نشان می دهد که با محاسبه ی کشش های انتقال قیمت، افزایش در قیمت سر مزرعه تاثیری بزرگتر بر تغییر قیمت خرده فروشی دارد.

    کلیدواژگان: انتقال نامتقارن قیمت، الگوی تصحیح خطا، آبزی پروری، فارس
|
  • Page 1

    Foreign trade is an important topic in the economy of each country. There are many discussions whether the poor in developing countries take advantages of trade benefits as one of the openness dimensions. This empirical study examines this issue in Iran using Johansen Co integration test and vector error correction (VECM) test. Computing was made using Eviews software. Data required for this study were collected in the form of time series and from the central bank, Statistical Center of Iran Customs Administration, Institute of Agricultural Economics and other related organizations. The data are related to the period 1386-1363. Results of econometrics model estimate for Iran economic data show that there is a positive relationship between trade and poverty. Thus, increased trade during this period increased poverty. In other words, trade has worsened poor's living condition. Also, the review of other economic sectors, effect on poverty led to this result that the impact of agriculture on poverty is more than the other sectors. Also, the impact of this sector on poverty is almost four times in comparison to trade sector. Therefore, the results imply the importance of trade reforms combination with agricultural reforms along with sound social support policies.

  • Page 13

    With adoption of Iran as an observer member of world trade organization, production of crops with comparative advantage will be avoidable. This study is an effort to measure the comparative advantage of Golestan province in producing industrial crops including cotton, soybean and rapeseed by using Domestic Resource Cost (DRC) method.Golestan province is one of the important regions in producing mentioned crops. According to results Golestan province has comparative advantage in producing rained cotton and irrigated rapeseed but does not have it in producing irrigated soybean and acts in even-break point in producing rained soybean, rapeseed and irrigated cotton. Also results of sensitivity analysis showed that comparative advantage of Golestan province in producing rained cotton and irrigated soybean is not sustainable, therefore little decline in yield and world prices can remove this advantage from agricultural economics of province. Moreover sensitivity of comparative advantage of irrigated soybean production is low. This means that getting to comparative advantage in this crop production requires remarkable increase in their yield or world prices.

  • Page 27

    This survey illustrates approaches of fluctuation of agricultural prices, price gaps between domestic and world producer price. Present finding identify and introduce sources of fluctuation of beef & veal, Poultry contain great importance. Fluctuations of them were calculated during (2001-2007). The method is based on Decomposition method developed by Liefert which uses the domestic producer prices and world prices from exchange rate and import tariff rate. The most important consequences apply in beef & veal market for (2001-2003); (2005-2007) changes in tariff rate had the most contribution in volatility price gap. Although during (2003-2005) world prices had played this role. In poultry market world prices for (2001-2006) and tariff rate for (2003-2004) and (2006-2007) had dramatically occurred. Also an important factor that effects on price gap is about incomplete transmission of changes in trade prices of domestic producer prices and world prices, where the incomplete transmission is mainly caused not by policy but rather by undeveloped market infrastructure. In the end, it should be mentioned that the most important sources in price volatilities is about world prices and tariff rates that the country has the acceptance of world price. But, it can have effect on changes in tariff rate, and there should appear main strategy which it will be caused by avoidance of daily life strategies in tariff and looking ahead to price rate systematizing. Also, long run ambition in strategies should be noticed.

  • Page 45

    In this paper total factor of productivity growth in corn production was estimated for 7 years period (2000-2007) by using data envelopment analysis. Dividing Malmquist index to effects including technical efficiency changes and technological efficiency changes (pure technical efficiency, scale efficiency) and showed Malmquist index changes, its reasons and subsequently justified total factor productivity variation, increase or decrease. Required data have been collected from statistical sources of Agricultural Ministry. Results indicated that average total factor productivity growth for corn production of Iran during the specified period is negative (4.5%). It changes in different provinces, as highest value belonged to Fars province whit 18.5% per year and was negative for provinces of Khuzestan, Qazvin, Kerman and Kermanshah. Comparison of each effect shares in order to describing total productivity changes showed the highest value of technical efficiency changes. According to significant differences between productivity growths in various provinces, for each improvement planning of corn productivity, should consider local conditions and avoid using one program for all of country.

  • Page 61

    Maize production accounts for the agricultural economic pivot of Fars province and any fluctuation in its production is expected to influence the household welfare. The chemical inputs are highly important in increment of agricultural products and especially in maize production increment. Regarding the necessity of optimal use of the inputs in production, in order to decrease farmers production costs as well as to saving the subsidies, this study attempts to analysis the welfare impacts of fertilizer subsidy elimination in maize production in Fars province (as the maize pivot). To get the objective of study cross section data set obtained throughout the Fras province selected farmers in 1387-88 were applied. Then profit, inputs demand and production functions were estimated and some analysis was developed. The results showed that fertilizer subsidy elimination results in increase in production cost and lower profit about 24.88 and 15.55 respectively since the fertilizer demand is inelastic with respect to its price changes. This means that price polices are not able to develop a solution to optimize the input use and complementary and compensatory polices are needed.

  • Page 77

    Efficiency survey of agricultural productivity is important and effective factor for increasing producer’s production and yield without extra costs. In this paper, technical, economic, allocative and scale efficiencies is estimated for Canola producer in Sari. It also has been estimated optimal amount of inputs for achieve to maximum efficiency. This article was on the base of Data Envelopment Analysis method and data for these analyses is collected by 161 questioners in 1387-88. The results indicated that mean of technical, allocative, economic and scale efficiency was 80/7, 58, 46/5, and 13/77 respectively. Maximum of undesirable use of inputs is related to pesticides with inefficiency 49/39 percent. Minimum of it are related to seed and machinery. According to the results, by using programs that increase agricultural allocative efficiency such as expending terms to learn how must be used these inputs and government support can be increased production and decreased costs without changing technology level and amount of inputs usage.

  • Page 93
    There are many trade promotion policies which are used in international market. Export premium is one of the mentioned policies that is using by Iranian government. The aim of this research was to investigate export premium impact on Iranian agricultural trade pattern. Variance Analysis Method was used to analyze the impact of export premium on Iranian agricultural export pattern during 1995-2008. Firstly, Iranian agricultural export products divided into 24 subgroups. Secondly, the mentioned subgroups categorized according to export premium in to three groups (low, medium and high premium supported group). The results showed that export premium had significant impact on agricultural trade pattern in Iran. In addition, the results confirmed the positive and significant effect of export premium on agricultural export. The premium had has a positive effect in favor of high premium received agricultural commodity group.
  • Page 107

    The present paper investigates the link between tariff rates and consumer prices for poultry and veal using pass-through panel data model. For that purpose we use consumer price, world price, and domestic producer price tariff trade costs data for 12 provinces of 15 data points 1371-85 for poultry and for 10 provinces of 19 data points 1369-87 for veal. The pass-through panel data model estimation results show that increasing the poultry tariff rate from 4% to 90%, consumption price of this product with increase 11.39% and with increasing the beef tariff rate from 4% to 90%, consumption price of this product with increase 27.37%.

  • Page 125

    Fishes have special situation among food products. Fars province has actual and potential talents from the viewpoint of aquatic breeding among the other provinces in Iran. Since the Price Transmission has been important in the literature of agricultural economics and how the Price Transmission in farm- retail level has been related to efficiency of marketing system and also it has affected consumer and producer welfare. In this paper has been studied the Price Transmission of trout with estimating an Error Correction Model during 1385-1387 in Fars province. Weekly data is used. The results indicate that Price Transmission is Asymmetry in short-run and Increasing in farm price has more effected on retail price changes.